
هر کسی که در حال حاضر به نحوی در حال فعالیت توی پزشکی باشه اصطلاح evidence based medicine به گوشش خورده که ترجمش میشه همون پزشکی مبتنی بر شواهد یعنی ما با شیوههای مشخص و تایید شدهای شواهد معتبر رو برای کار بالینی ایجاد میکنیم و از این شواهد برای تصمیم گیری و انجام مداخلات استفاده میکنیم. آپتودیت یک پایگاه داده طراحی شده بر همین اساس برای استفاده دانشجوهای پزشکی و پزشکان هست که توش اطلاعات مفصلی در حوزه بالینی (علائم، تشخیص، درمان و …) جمع آوری شده و این اطلاعات بالینی به طور مداوم به روز میشن.
یه ویژگی مهم این ابزار که باعث میشه به شدت جذاب و کاربردی باشه طراحیش برای کمک به حل موارد بالینیه
یعنی چی؟ یعنی شما توی این اپلیکیشن نیاز نیست بگردید بین کلی مقاله موضوع مورد نظرتون رو پیدا کنید(برخلاف پایگاه دادههای معمول دیگه توی حوزه پزشکی) بلکه یه سری پزشک مطالب رو قبل از شما انتخاب و خلاصه میکنن و اون چیزی رو که شما نیاز دارید رو براتون از قبل آماده کردن به خاطرهمین ویژگی و به روز شدن مداوم اطلاعات آپتودیت میتونه خیلی کمک کننده باشه. علاوه بر این شما میدونید که کیفیت این شواهد ارزیابی شدن و قابل اتکا هستن.
از کاربردای مفید دیگه آپتودیت وجود محاسبه گرها و فرمولهایی هست که خیلی جاها ممکنه نیاز داشته باشید ولی یا از حفظ نباشید و یا ابزار مربوط به هر کدوم از این فرمولها رو یادتون نباشه. همونطور که گفتم ویژگیهای مثبت آپتودیت خلاصه بودن و سریع بودن و نسبتا جامع بودنشه. توی بخشی از این پایگاه داده میتونید از الگوریتمهای از قبل طراحی شده که با پرسیدن سوالات شما رو به تشخیص و ارزیابی میرسونن استفاده کنید. میتونید تداخلات دارویی رو چک کنید و یا مرحله به مرحله پروسههای درمانی رو مطالعه کنید و یا تصاویر مرتبط و کمک کننده رو ببینید.
البته حواستون به این نکته باشه up to date یک ابزار برای استفاده شماست توی جاهایی که علم کافی رو ندارید و یا میخواید آخرین و معتبر ترین شواهد رو برای تصمیم گیریتون استفاده کنید و یا برای تکمیل فرایند آموزشی و مطالعه هست و قرار نیست که شما تکیه کامل به این ابزار داشته باشید(صریح ترش میشه اینکه تنبلی نکنید درس بخونید و مهارتتون رو بالا ببرید که بالاسر هر مریض یه ربع آپ تو دیت چک نکنید)
دسترسی به آپتودیت از ایران هم ممکنه و میتونید از طریق سایتا و اپلیکیشنهای مختلف ایرانی مثل ایران پیپر، uptodatesoft و imedicaldoctor(فقط برای موبایل) اشتراک رو تهیه کنید.
یک بررسی کلی در مورد این منابع داشته باشیم:
سایت ایران پیپر اکانت آنلاین براتون تهیه میکنه و روی نرم افزار موبایل و نسخه تحت وب دسترسی داره .
اپلیکیشنImedicaldoctor فقط روی گوشی موبایل دسترسی داره و اکانتهای آفلاین و آنلاین رو در دسترستون قرار میده.
سایتUptodatesoft هم اکانت آفلاین و هم آنلاین داره و روی موبایل و تحت وب در دسترسه.
کار با آپتودیت (up to date)
اول از همه شما باید بتونید مطلب مورد نظرتون رو توی آپتودیت پیدا کنید. متاسفانه آپتودیت قابلیت سرچهای پیشرفته رو نداره و پیدا کردن مطلب مورد نظرتون تا حدی به مهارت خودتون برای سرچ بستگی داره البته با شروع سرچ خود آپتودیت گزینههای پیشنهادی رو بهتون ارائه میده.
با توجه به مطلبی که گفتیم مهمه که توی جستجو کلمات کلیدی سوال یا مطلبی که دنبالش هستید رو جستجو کنید.
برای فهمیدن اینکه مطلبی که پیدا کردید به دردتون میخوره یا نه میتونید از گزینه outline استفاده کنید سرفصلهای مطلب رو براتون میاره و با کلیک روی سرفصل به همون بخش از مطلب برید.
کار دیگهای که به سریعتر پیدا کردن مطلب کمک میکنه جستجو کردن عبارتی که فکر میکنید مهم هست با استفاده گزینه سرچه.
ابزارهای کمکی دیگهای هم هستن که توی حالتهای خاص کاربرد دارن مثلا اگر دنبال اطلاعات خیلی سطحی و کلی هستید میتونید از گزینه patient استفاده کنید. یا برای بررسی تداخلات دارویی آپتودیت یک بخش مجزا با همین اسم داره.
برای جزئیات بیشتر میتونید به سایت این منابع مراجعه کنید.
نوشته : مرتضی مصدق
- خبر فوری: برای آزمون اسفند ۱۴۰۱
- برای آزمون پرهانترنی اسفند ماه ۱۴۰۱ چه کنیم؟
- آیا امتحان میاندورهی پاییز ۱۴۰۱ برگزار میشود؟
عالی
عالیییب