طرح و سربازی
قراره توی این مقاله هر اطلاعاتی که برای رفتن به طرح پزشکی و همچنین سربازی لازم دارید رو بهتون بگیم. توی مقاله قبلی راجب شرایطی که می تونن باعث معافیت از طرح بشن صحبت کردیم.( اینجا می تونید اون رو بخونید: شرایط معافیت از طرح پزشکی عمومی )
برای رفتن به طرح عمومی حالتها و انتخابهای مختلفی وجود داره. اولین حالت اینه که شما یک فارغ التحصیل آقا باشید که نه از طرح معاف هست و نه از سربازی، توی این شرایط طرح شما میتونه به دو صورت باشه:
پیام آوران بهداشت:
۷ درصد مشمولین با این طرح اعزام میشن. البته در صورتی که غیبت از خدمت نداشته باشند. توی این طرح شما خدمت نظام وظیفه عمومیتون رو در وزارت بهداشت و در دانشگاههای علوم پزشکی مناطق محروم میگذرونید. البته همونطور که گفتیم تعداد افرادی که میتونن توی این طرح شرکت کنن محدوده و یک سری اولویتها برای پذیرش افراد مشخص شده. مثل: متاهل بودن، معافیت از رزم، افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد و بستگان درجه۱ شهید، آزاده یا جانباز بالای ۲۵ درصد.
توی این طرح پایه حقوق شما با حقوق سربازی تفاوتی نداره اما با شرایطی این حقوق میتونه بیشتر باشه. مثل حق اولاد و همسر، اضافه کاری، حقوق مربوط به کار در مناطق محروم.
خدمت در یگانهای نظامی:
در این حالت شما بعد از گذروندن دوره آموزشی که همه مشمولین میگذرونن به یگانهای مشخص شده فرستاده میشید و در مراکز درمانی اونها مشغول به کار میشید. حالا میتونه در سپاه ، نیروی انتظامی و یا ارتش باشه و حقوق شما برابر با حقوق سربازیه.
ثبت نام رزیدنتی حین طرح
این مطلب ویژه افرادی هست که مشمول خدمت سربازی نیستن و از طرفی استریت هم نیستن. ولی میخوان قبل از تموم شدن طرح عمومیشون امتحان رزیدنتی رو شرکت کنن.
این افراد باید شرایطی رو برای شرکت در آزمون رزیدنتی حین طرح داشته باشن:
۱. حداکثر بعد از سه ماه از فارغ التحصیلی طرح خود را شروع کرده باشند.
۲. ضریب محرومیت منطقه طرح چهار پنجم یا محرومتر باشد.
۳. تا زمان شروع دوره رزیدنتی خود به طرح خود ادامه بدهند.
در این صورت افراد میتونن در زمان طرح آزمون داده و در صورت قبولی وارد دوره رزیدنتی بشن.
همونطور که گفتیم این شرایط مربوط به خانمهای فارغ التحصیل هست، که شرایط استریتی ندارند و از طرح هم معاف نیستند. یا آقایونی هست که از سربازی معاف هستند اما از طرح معاف نیستند و شرایط استریتی رو هم ندارند هست.
انواع حالات اعزام به طرح پزشکی
در مورد طرح و سربازی توضیح دادیم. حالا میرسیم به حالتی که فرد فقط طرح داره و مشمول سربازی نمیشه. در این صورت شما چند حالت برای طرحتون میتونید داشته باشید:
۱- اعزام مستقیم
۲- اعزام ادواری
۳-گذراندن طرح در سازمان انتقال خون
۴- گذراندن طرح در سازمان پزشکی قانونی
۵- طرح پژوهشی
۶- طرح موقت
۱- اعزام مستقیم
در اعزام مستقیم دانشگاههایی که در چند نوبت پزشک به اندازه نیاز به دانشگاه اعزام نشده، اعلام نیاز میکنند و افراد میتونن از بین این مراکز انتخاب کنند.
برای پیدا کردن مراکزی که اعلام نیاز کردن چند راه هست:
۱- بررسی سامانه رشد برای پیدا کردن دانشگاههایی که اعلام نیاز کردن
۲- اعلام نیاز واحدهای گسترش دانشگاه در گروههای کاریابی
۳- خودتون با گسترش دانشگاه تماس بگیرید و شرایط رو جویا شید
۲- اعزام ادواری
در اعزام ادواری که هر ۲ ماه یکبار انجام میشود، فارغ التحصیلان در سامانهی رشد دانشگاههایی رو که براشون اولویت داره مشخص میکنن. سپس بر حسب سیستم امتیازدهی مشخص میشه که فرد در کدوم اولویت پذیرفته میشه.(البته تصمیم گیرنده نهایی برای به کار گیری افراد خود دانشگاه هست)
در مرحله بعد دانشگاه شما رو به یکی از مراکزش بر حسب نیاز معرفی میکنه که انتخاب این مرکز هم توسط خود دانشگاه هست و فرد فارغ التحصیل امکان انتخاب از بین مراکز رو نداره.
نکته دیگر هم اینکه افرادی که با سهمیه منطقه ۱ پذیرفته شدن امکان گذروندن طرحشون رو در مناطق ۱و۲و۳ دارند. افرادی که با سهمیه منطقه ۲ پذیرفته شدن امکان گذروندن طرحشون در منطقه ۲ و ۳ رو دارند. نهایتا افرادی که با سهمیه منطقه۳ پذیرفته شدن فقط میتونن طرحشون رو در منطقه ۳ بگذرونن.
۳- طرح پزشکی در سازمان انتقال خون
در این حالت شما به صورت حضوری به سازمان انتقال خون شهرتون مراجعه میکنید و در صورت نیاز سازمان به پزشک با سازمان بر سر شرایط توافق میکنید.
بعضا ممکنه اعلامیه سازمان مبنی بر نیاز رو هم پیدا کنید ولی راه مطمئنتر همون پیگیر شدن خودتونه.
نهایتا در طرح ادواری اولویت اولتون رو سازمان انتقال خون مشخص میکنید.
مدت طرح ۲۴ ماه هست و فقط حقوق ثابت کارگزینی رو دریافت میکنید و امتیاز سالانهای هم که دریافت میکنید کمتر هست.
۴- طرح پزشکی در سازمان پزشکی قانونی
طرح در این حالت هم شبیه طرح سازمان انتقال خون هست.
در این حالت شما باید به صورت حضوری به سازمان پزشکی قانونی شهرتون مراجعه کرده و در صورت نیاز سازمان به پزشک و پس از گذروندن گزینش و در صورت واجد شرایط بودن انتخاب اولتون رو در ثبت نام ادواری سازمان پزشکی قانونی بزنید.
مدت طرح در این حالت طولانیتره و ۳ تا ۵ ساله. استرس کمتره و حقوق دریافتی هم حقوق ثابت کارگزینیه و امتیاز سالانهای که براتون در نظر گرفته میشه کمتره.
۵- گذراندن طرح به عنوان دستیار پژوهشی
این طرح با ظرفیت محدودی اجرا میشه و هدفش پذیرش فارغ التحصیلان برتر علوم پزشکی برای گذروندن طرح یا دوره سربازی در مراکز پژوهشی مصوب وزارت بهداشت هست. یعنی هم افرادی که سربازی دارن و هم افرادی که سربازی ندارن ولی از طرح هم معاف نیستن، میتونن طرح خودشون رو در این قالب بگذرونن.
افراد برای پذیرفته شدن در این طرح باید یک سری شرایط رو داشته باشن:
الف- شرط معدل (بسته به شرایطتتون مثلا اینکه چه دانشگاهی هستید شرط معدل متفاوت هست)
ب- چاپ حداقل یک مقاله نمایه شده در ISI :web of science یا PubMed: medlean به عنوان نویسنده مسئول یا نفر اول و یا چاپ حداقل دو مقاله با مشخصات ذکر شده، بدون شرط نویسنده اول یا نویسنده مسئول بودن.
- البته صرف داشتن این شرایط کافی نیست و بحث موافقت مراکز تحقیقاتی مورد نظر هم مطرح هست.
نوشته : مرتضی مصدق (کانال بالینی موسسه دانش آموختگان تهران)
همچنین مطالعه کنید :
سلام وقت بخیر
ببخشید من ۲۲ سالمه دارم واسه کنکور تجربی میخونم هدفم اینه که به پزشکی تهران برسم و تا الان سربازی نرفتم ینی معافیت تحصیلی داشتم به نظرتون من اگه کنکور قبول شدم و بعدش پزشکی عمومی رو تموم کردم ،طرح و سربازیم یکی بشه شرایطم راحت تره برای اینکه هم بتونم درآمد مناسبی داشته باشم و هم بخونم برای آزمون دستیاری تخصص که سریع تر قبول بشم ……یا نه بر عکس بهتره که من الان برم سربازی و تمومش کنم ، بعدش بخونم واسه کنکور تجربی که پزشکی قبول بشم و طرح اجباری ام رو فقط در منطقه محروم بگذرونم و تویه این حالت طرح بدون سربازی هم درآمد دارم و هم راحت تر میتونم بخونم واسه آزمون دستیاری؟! کدوم تصمیم بهتره از نظر شما